Jarní detoxikace z pohledu ájurvédy
Jarní detoxikace je ideální cestou, jak připravit tělo na přechod ze zimy do jara. Příroda se probouzí a stejně tak i náš organismus. Po období chladného počasí, hutných pokrmů a pomalejšího životního tempa je vhodné pomoci tělu se očistit a naladit na novou sezónu. Ájurvéda učí, že jarní detoxikace podporuje rovnováhu organismu a pomáhá odstranit přebytečnou vlhkost a stagnaci způsobenou dóšou Kapha. Nadbytek této dóši může způsobit únavu zahlenění, zpomalené trávení nebo ztuhlost v kloubech.
Jarní detoxikace a jak ji podpořit?

Jarní detoxikace není jen o změně jídelníčku, ale také o celkovém přístupu k tělu i mysli. Klíčem k úspěšnému pročištění organismu je kombinace lehké stravy, dostatečného pohybu, hydratace a pravidelných rituálů, které podpoří přirozené detoxikační procesy těla.
Ranní rituály během jarní detoxikace
Ráno je ideální čas na nastartování metabolismu. Začít den lze sklenicí teplé vody s citronem a zázvorem, která podpoří trávení a odplaví toxiny. Doporučuje se čistit jazyk škrabkou, provádět dechová cvičení jako Kapalabhati pranayama a zapojit tělo do pohybu, například pomocí Pozdravu Slunci nebo svižné ranní procházky.
Strava během jarní detoxikace
Jarní detoxikace zahrnuje lehkou a zahřívající stravu, která podporuje trávení a odplavení nadměrné vlhkosti z těla. Je vhodné omezit mléčné výrobky, cukr, pečivo a tučná jídla, která mohou zvyšovat Kaphu. Místo toho je dobré zařadit do jídelníčku hořké a pikantní bylinky a koření, jako je kurkuma, pískavice, džíra, hořčičné semínko, koriandr a zázvor. Doporučuje se konzumace listové zeleniny, lehkých polévek a luštěnin.
Bylinné čaje
Pro podporu jarní detoxikace jsou ideální bylinné čaje, jako je pampeliškový, zázvorový nebo kurkumový. Pomáhají rozhýbat stagnující energii, podpořit trávení a detoxikovat organismus.
Kičrí jako základ jarní detoxikace

Ingredience na dvě porce
- 1/2 hrnku mungo fazolek (ideálně namočených přes noc)
- 1/2 hrnku rýže basmati
- 1 lžíce ghí
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 4 hrnky vody
- sůl podle chuti
Postup: V hrnci rozehřejeme ghí, přidáme koření a necháme ho rozvonět. Poté přidáme scezené mungo fazole a rýži, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut, dokud nevznikne hladká kaše. Na závěr dosolíme a můžeme dochutit čerstvými bylinkami.
Kičrí je skvělé nejen během jarní detoxikace, ale také pro regeneraci trávení a obnovení rovnováhy v organismu.
Proč přistupovat k jarní detoxikaci individuálně?
Jarní detoxikace přináší mnoho benefitů, Ájurvéda však klade důraz na individuální přístup. Každý člověk má jinou konstituci (prakrti) a aktuální stav organismu (vikrti), který je třeba zohlednit. Proto se doporučuje konzultovat detoxikační plán s ájurvédským specialistou.
Jarní detoxikace v Ananda Spa
Specialisté v ANANDA SPA vám pomohou s nastavením detoxikačního programu na míru. Poradí vám s vhodnými bylinnými doplňky, stravou i procedurami. V Ananda Spa si můžete dopřát profesionální péči indických terapeutů přímo v centru Prahy a zažít harmonizující ájurvédské rituály.
Autorka článku: Světlana Hálková
Chcete vědět víc? Kontaktujte nás
Kontakt
Na příkopě 14
Vstup z ulice Panská 2
Praha 1, 110 00
Česká Republika
Zavolejte nám: +420 773 337 230
Sledujte nás také na:
Copyright Anandaspa 2025
Sledujte nás také na:
Zavolejte nám: +420 773 337 230
Kontakt
Na příkopě 14
Vstup z ulice Panská 2
Praha 1, 110 00
Česká Republika
Copyright Anandaspa 2025