Mléko z pohledu ájurvédy

Jistě jste zaznamenali, že v posledních letech dramaticky narostl výskyt kožních problémů, potíží se zažíváním a autoimunitních onemocnění, jakými jsou například syndrom dráždivého tračníku, ulcerózní kolitida nebo lupénka. Moderní medicína pro to možná nemá jednoznačné vysvětlení, ale ájurvéda ano. Podle ájurvédy všechny nemoci v lidském těle vznikají kvůli slabému trávicímu ohni, tak zvanému Mandagni.
Trávení je základem zdraví. Jinými slovy, pokud je agni (trávicí oheň) oslabený nebo rozhozený, jídlo není správně stráveno. Nestrávené zbytky se pak v těle přeměňují na ama, tedy toxické metabolické látky, které se v těle hromadí a časem vedou ke vzniku různých nemocí.
Nejčastějšími příčinami oslabení trávení jsou:
- nevhodné či neslučitelné kombinace potravin,
- nevhodné potraviny (průmyslově zpracované, těžké, smažené, fast food apod.),
- nepravidelný stravovací režim (vynechávání jídel, uzobávání, příliš pozdní večeře, atd),
- stres a celkově nezdravý životní styl.
V tomto článku se zaměříme na nevhodné kombinace potravin. Především na ty, které bychom nikdy neměli kombinovat s mlékem. Ájurvéda říká, že dvě potraviny, které samostatně mohou podpořit trávení, mohou po vzájemném smíchání trávicí oheň naopak oslabit a způsobit tak problémy se zažíváním, vznik amy (metabolických toxinů) a nakonec vést k nemocem.
Ájurvéda považuje za neslučitelné takové potraviny, které:
- jsou přijímány v nesprávných kombinacích,
- prošly nevhodným způsobem zpracování,
- jsou konzumovány v nevhodný čas,
- v neodpovídajícím ročním období,
- nebo v nesprávném množství.
Mléko a jeho kombinace v ájurvédě
V ájurvédě je mléko považováno za kompletní jídlo. Má guru (těžkou) povahu,
madhur rasa (sladkou chuť) a madhur vipáka (sladký, vyživující účinek po strávení).
Podle ájurvédy, pokud je mléko konzumováno ve správném množství a je dobře stráveno, vyživuje dhátu (všech sedm tělesných tkání),
vyrovnává všechny tři dóši (váta, pitta, kapha) a zvyšuje ojas – naši životní sílu a imunitu.
Je zde ale jedno ale:
Všimli jste si někdy, že se po konzumaci mléčných koktejlů, smoothie nebo zmrzliny celý den cítíte těžce, unaveně, nafoukle a nepříjemně? To proto, že pokud je mléko konzumováno samostatně nebo s vhodnými kombinacemi, dobře se stráví. Pokud je však kombinováno s neslučitelnými potravinami, narušuje proces výživy tělesných tkání a oslabuje imunitní systém.
Ájurvéda proto výslovně zmiňuje potraviny, které by se s mlékem míchat neměly, jako například:
- maso
- ryby
- vejce
- ovoce (zejména kyselé)
- jogurt
- sůl
Jelikož zastávám názor, že skutečnosti se musí nejdříve pochopit, aby se mohly v životě dodržovat, pojďme si krátce vysvětlit, proč tomu tak je.
Mléko je podle ájurvédy těžká, výživově bohatá potravina, která zpomaluje trávicí proces. Proto je kombinace s dalšími těžkými, kyselými nebo živočišnými potravinami považována za nevhodnou.
Mléko + maso
Ájurvéda nedoporučuje kombinaci mléka s žádným druhem masa. Obě potraviny jsou velmi těžko stravitelné a jejich kombinace zpomaluje trávení.
Z hlediska moderní vědy se navíc nedoporučuje kombinace dvou druhů bílkovin najednou, protože snižují produkci žaludečních kyselin a zhoršují trávení. Dlouhodobé narušení trávení pak vede ke vzniku toxinů, a tedy i nemocí. Pozor si dejte na smetanové omáčky přelité přes váš steak, zapečené masové pokrmy s bešamelem apod.
Mléko + ryby
Podle ájurvédy je konzumace mléka s rybou velmi nevhodná. I když je rasa (chuť) mléka a ryby podobná, jejich virya (potence) je opačná: mléko má chladivou potenci, ryba naopak horkou.
Tato virya-viruddha kombinace narušuje trávení, což vede k ucpávání storas (jemných tělesných kanálků) a tvorbě toxinů. Tento proces může následně vyvolat nebo zhoršit autoimunitní kožní onemocnění, jako je ekzém či lupénka. Pozor si dejte na ryby přelité omáčkou z příměsí mléka apod.
Mléko + čerstvé ovoce
Mnoho klientů při našich konzultacích zmiňuje, že snídají nebo svačí mléčné výrobky s ovocem. Domnívají se, že jedí zdravě. Podle ájurvédy však mléko není kompatibilní s většinou druhů ovoce, a tedy různá smoothie, milkshaky nebo ovocné tvarohy nejsou z hlediska ájurvédy vhodné. Kombinace mléka s ovocem narušuje trávení a podporuje tvorbu amy.
Mléko + banán
Mléko s banánem je jedna z nejpoužívanějších, ale nejvíce nevhodných kombinací. I když mají mléko i banán sladkou chuť, jejich vipáka (účinek po strávení) je odlišný. Banán má kyselý účinek, mléko sladký. Mléko je navíc guru (těžké), takže společně tvoří kombinaci, která je těžká na trávení a ucpává jemné tělesné kanálky. Tato kombinace často vede k narušení trávení, nadýmání, pocitu těžkosti a přispívá ke tvorbě amy, zejména u lidí s převažující kaphou.
Mléko + kyselé ovoce
Kyselé ovoce má zcela opačný sour vipaka (post-trávicí účinek) než mléko, které je sweet vipaka. Navíc mléko obsahuje laktózu a bílkoviny, které se v kombinaci s kyselými složkami mohou srážet v žaludku, což narušuje trávení a opět přispívá ke vzniku toxinů.
Mléko + syrová zelenina
Ájurvéda obecně nedoporučuje konzumaci většího množství syrové zeleniny.
Syrová zelenina je považována za těžko stravitelnou, protože oslabuje agni. Když tedy spojíme dvě těžké složky, tedy mléko a syrovou zeleninu, zbytečně tím zatížíme trávicí systém a může dojít k hromadění toxinů v těle.
Mléko + ředkvičky
Ájurvéda uvádí, že tato kombinace může způsobit twak roga, tedy kožní onemocnění, jakými jsou lupénka, ekzémy nebo autoimunitní záněty kůže. Ředkvička má horkou potenci, mléko naopak chladivou. Proto jsou dalším příkladem kombinace dvou opačných energií, způsobující chaos v trávicím systému, vychylující rovnováhu dóš a z dlouhodobého hlediska podporující tvorbu amy.
Mléko + lilkovité zeleniny (rajčata, brambory, lilek)
Kombinace mléka s lilkovitými rostlinami jako jsou rajčata, brambory a lilek je podle ájurvédy téměř jistou cestou ke špatnému trávení. Tyto potraviny mají opačné vlastnosti, jiný post-trávicí efekt a jinou chuť než mléko. Například rajčata mají kyselou chuť, lilek má horkou potenci, brambory jsou vysušující a těžké. Spojení s mlékem, které je sladké, chladivé a těžké, vede k tvorbě toxinů a narušení rovnováhy dóš. Pokud se nemůžete vyhnout této kombinaci, doporučuji použít s kořením, které může negativní účinky mírně zmírnit.
Mléko + vejce
Tato kombinace je velmi těžko stravitelná, oslabuje trávicí oheň a způsobuje zažívací potíže jako nadýmání, plynatost, kyselost. Dokonce i moderní medicína varuje před současnou konzumací dvou různých druhů živočišných bílkovin, protože dochází ke snížení produkce trávicích enzymů.
Může se vůbec mléko s něčím kombinovat?
Ano, ale jen velmi opatrně. Nejlepší je mléko konzumovat samostatně jako plnohodnotné a vyživující jídlo. Pokud však chcete jeho účinky vylepšit a zmírnit jeho těžkost, můžete přidat ghí nebo koření, například kurkumu či kardamom. Koření podpoří trávení a zároveň minimalizuje vedlejší účinky, které může mít mléko při nevhodném použití.
Péče o zažívání je v ájurvédě považována za základ prevence nemocí. A jak jsme si ukázali, např. mléko může být pro nás lékem i jedem. Záleží na tom, jak a s čím ho konzumujeme. Zdraví nezačíná jen tím, co jíme, ale jak a s čím to jíme. Ájurvéda nás krásně učí, že jemné detaily v kombinacích potravin mohou mít hluboký dopad na naše celkové zdraví. Pokud vás zajímá více informací, jak podpořit své trávení, objednejte se k nám na konzultaci.

Autor článku:
Mgr. Alena Pelcová
Výživová poradkyně v Ananda Spa
Chcete vědět víc? Kontaktujte nás
Copyright Anandaspa 2025
Copyright Anandaspa 2025